Tiedote medialle: Tampereen Keskuspuhdistamo-hankkeessa yhteistyö eteni mallikkaasti
13.5.2025
Keskuspuhdistamo-hanke turvaa jätevesien käsittelyn ja suojelee ympäristöä
Keskuspuhdistamo-hanke kattaa Sulkavuoren keskuspuhdistamon sekä siihen liittyvien siirtoviemärien ja pumppaamoiden toteuttamisen. Kyseessä on seudullinen yhteishanke, johon osallistuvat Kangasala, Lempäälä, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi. Hanke turvaa tulevaisuuden jätevesien käsittelyn ja vastaa kiristyviin lupaehtoihin. Laitoksen suunnittelussa on varauduttu siihen, että uusia käsittelyvaiheita voidaan tiloihin toteuttaa puhdistusvaatimusten kiristyessä. Myös laitoksen mahdolliseen laajentamiseen on varauduttu jo rakentamisvaiheessa. Keskuspuhdistamon tavoitteena on päästä lupaehtoja parempaan puhdistustulokseen typen ja fosforin osalta. Keskuspuhdistamo toimii aktiivisesti ympäristönsuojelijana – se vähentää merkittävästi vesistökuormitusta ja parantaa koko alueen vesien laatua. Vaikka Tampereen seudun väkiluku ja samalla jätevesien määrä kasvaa, Tampereen Pyhäjärven ja sen alapuolisten vesistöjen kuormitus vähenee.
Keskuspuhdistamo-hanke on loppusuoralla ja etenee aikataulussa
Syyskuun puolivälissä otetaan ensimmäiset jätevedet käsittelyyn Sulkavuoreen. Keskuspuhdistamon käyttöönotto tapahtuu vaiheittain loppuvuoden aikana, mutta vuoden loppuun mennessä kaikki nykyisin Viinikanlahden tai Raholan jätevedenpuhdistamoille ohjatut jätevedet on käännetty Sulkavuoreen. Lempäälän puhdistamo suljetaan kesällä 2026, jonka jälkeen myös Lempäälän ja Vesilahden jätevedet tulevat kokonaisuudessaan uudelle keskuspuhdistamolle. Jätevedenpuhdistamo tuottaa 100 % omasta lämmön ja 50 % sähkön tarpeestaan lietteen mädättämisestä saatavalla biokaasulla.
Avoin vuorovaikutus ja suunnitelmallisuus tukivat hanketta
Keskeiseksi viestinnän tavoitteeksi Keskuspuhdistamo-hankkeessa asetettiin toimivan keskusteluyhteyden muodostaminen asukkaiden ja näiden edunvalvojien välille. Kohderyhminä olivat seutukunnan asukkaat yleisesti ja erityisesti puhdistamon lähialueen asukkaat sekä omistajakuntien ja vesihuoltolaitosten päättäjät. Hankkeen slogan "Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöteko" korostaa hankkeen positiivisia vaikutuksia ympäristölle, sekä sen tuomaa työllistävää merkitystä ja teollisuuden sijoittumisen mahdollistamista alueelle.
”Keskuspuhdistamo-hankkeen onnistumisen edellytys oli avoin vuorovaikutus asukkaiden ja eri osapuolten välillä. Keskeisiä tekijöitä yhteistyökumppaneiden ja alueen asukkaiden kesken olivat luottamus, avoimuus, ja oikeudenmukaisuus. Asukasyhteistyöhön ryhtyminen jo hankkeen alussa ja sen jatkuva ylläpitäminen edistivät hankkeen sujuvaa toteutusta, ” kertoo hankejohtaja Timo Heinonen Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:stä.
”Turvallisuus, aikataulut ja valvonta olivat tärkeitä hankkeen hallinnan osia. Tiedotimme asukkaille mm. hankkeen etenemisestä, aikatauluista sekä muutoksista. Rakentamisen aikana ennakoimme ja viestimme mahdollisista häiriöistä, kuten melusta, pölystä ja poikkeavista liikennejärjestelyistä. Kaikkia häiriöitä ei voida aina poistaa. Näinkin mittavasta louhintatyöstä, kuin Sulkavuoressa tehtiin, syntyi laajalle alueelle ihmisen havaittavissa olevia paineaaltoja ja tärinävaikutuksia, vaikkei niistä fyysisiä haitallisia vaikutuksia syntyisikään. Asukkaiden oli helpompi sietää häiriöitä, kun niille on tiedossa päättymishetki ja taho, johon voi ottaa yhteyttä töiden aikana, jos jokin asia huolestuttaa. Louhintavaiheen aikana saimme eniten yhteydenottoja ympäristön asukkailta,” kertoo Timo Heinonen.
”Kasvokkain tapahtuva vuorovaikutus oli tärkeää tiedonvaihdon ja luottamuksen rakentamisen kannalta. Loimme asukkaille myös palautteenantoon toimivan sähköisen kanavan ja vastasimme saatuihin palautteisiin viipymättä. Asukkailta tuli myös arvokasta tietoa epäselvistä liikenneopasteista, kaatuneista työmaa-aidoista tai paikoiltaan siirtyneestä suojaverhosta. Näiden pohjalta toimenpiteisiin ryhdyttiin välittömästi. Vuorovaikutusta tuki monikanavainen viestintä, käyttöön otettiin asukastapaamiset ja vierailut, nettisivut, uutiskirjeet ja sosiaalisen median kanavat. Lisäksi tiedotimme aktiivisesti alueen medioille. Tähän kaikkeen varattiin riittävästi työaikaa, ja hankittiin viestintäosaamista myös ulkopuolisilta ammattilaisilta, ” kertoo Timo Heinonen.
Keskuspuhdistamo-hanke on esillä Vesihuolto 2025 -päivillä
Vesihuoltopäivien avajaisten teemana on Vesihuoltolaitokset ympäristönsuojelun edelläkävijöinä. Ympäristö- ja ilmastoministeri Sari Multalan avauspuheenvuoron jälkeen toimitusjohtaja Jukka Meriluoto, Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:stä kertoo muuttuvan säädösympäristön vaikutuksesta jätevedenpuhdistuksen toimialalle. Avajaiset alkavat ke 14.5. klo 9.20 Tampereen Messukeskuksessa, luentotilassa 1-2 (Halli E).
Keskuspuhdistamo-hankkeen investointivaiheen viestinnästä, tavoitteista ja toteutuksesta, kertovat hankejohtaja Timo Heinonen ja talouspäällikkö Kirsti Toivonen, Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:stä. Esitys kuullaan ke 14.5. klo 15:10, Leonardo-salissa (Halli D) alkavassa sessiossa.
Vesihuolto 2025 -päivät järjestetään Tampereen Messukeskuksessa 14.-15.5.2025, samanaikaisesti Yhdyskuntatekniikka-näyttelyn kanssa. Mukaan vesihuoltopäiville on ilmoittautunut 900 osallistujaa.
Yhdyskuntatekniikka-näyttelyyn odotetaan 5000 kävijää. Näyttelyssä on 278 näytteilleasettajaa. Näyttelyn järjestää viisi infra-alan keskeistä järjestöä: INFRA ry, Suomen Kiertovoima ry – KIVO, Suomen kuntatekniikan yhdistys ry – SKTY, Suomen Tieyhdistys ry ja Vesilaitosyhdistys. Lisää näyttelystä: https://yhdyskuntatekniikka.fi/fi
Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan Vesihuolto 2025 -päiviä. Pyydämme ilmoittautumaan etukäteen s-postilla vvy(a)vvy.fi niin teemme valmiiksi salien sisäänpääsyyn oikeuttavan nimikortin.
Lisätietoja
Jukka Meriluoto, toimitusjohtaja, Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy, jukka.meriluoto@keskuspuhdistamo.fi
Riku Vahala, toimitusjohtaja, Vesilaitosyhdistys, riku.vahala@vvy.fi, puh. 050 588 4237
Vesihuolto 2025 -päivien ohjelma: https://www.vesilaitosyhdistys.fi/tapahtumat/vesihuoltopaivat/
Mikäli median edustaja on kiinnostunut haastattelemaan jotain esiintyjistä tai haluaa perehtyä PDF-muotoisiin esityksiin, voi ottaa yhteyttä tiedottaja Eeva Hörkkö, sähköposti eeva.horkko@vvy.fi, puh. 050 466 9324.
(Tapahtuman ajan 14.–15.5. esiintyjät ja järjestäjät tavoittaa parhaiten sähköpostilla.)
Vesilaitosyhdistys on vesihuoltoalan yhteisjärjestö, jonka tehtävänä on edistää vesihuoltolaitosten toimintaedellytyksiä. Toimiva vesihuolto turvaa asukkaiden terveyden, puhtaan ympäristön ja elinkeinotoiminnan perusedellytykset. Tavoitteena on varmistaa vesihuoltolaitoksille riittävät taloudelliset ja osaamisresurssit, joiden avulla laitokset pystyvät tuottamaan asiakkailleen laadukasta ja toimintavarmaa vesihuoltopalvelua kohtuullisin kustannuksin.